Nordic Walking: meer dan wandelen met stokken alleen...

May 29, 2019

Klant aan het woord...

Coach aan het woord...

De hype is ondertussen voorbij gewaaid, maar dat verandert niets aan het feit dat Nordic Walking heel wat voordelen heeft naar conditie en spierversterking toe. De bewegingen bij Nordic Walking zijn zeer natuurlijk en maken dat je tot zo’n 90% van jouw spiermassa activeert. Dit resulteert in een iets hogere hartslag dan gewoon wandelen en bijgevolg het verbranden van meer calorieën. Ideaal dus voor mensen die graag actief zijn, maar de hartslag wat laag moeten houden, zoals:

  • mensen die lang niet meer gesport hebben
  • niet (meer) mogen lopen, maar wandelen niet intensief genoeg vinden
  • mensen met een hoge bloeddruk
  • zwangere dames
  • hartpatiënten of mensen die (tijdelijk) hun cardiovasculair systeem minder moeten belasten

“Sinds mijn zwangerschap voelen de schokken bij het lopen niet meer aangenaam. Maar een uurtje Nordic Walking in de frisse lucht maakt dat ik even goed heel wat stappen zet, ik aardig wat vet verbrand en ik me even voldaan voel als een half uurtje lopen.”
getuigt trainer Kaat

Het is ook interessant voor mensen met fysieke klachten, zoals:

  • Rugproblemen
  • Pijn in gewrichten
  • Houdingsproblemen
  • Moeilijkheden met het ontspannen van spieren
  • Zittende levensstijl
  • ...

Meer daarover hieronder...

Inzet van de armen

Het gebruik van de stokken maakt dat je de armen actiever gebruikt. Als gevolg wordt de activiteit intensiever en werk je dus meer aan je conditie dan bij gewoon wandelen. Daarbij ga je bij het inzetten van de stokken ook je arm- en schouderspieren engageren. Dit resulteert in een actieve en gezonde romphouding en traint de spieren die verantwoordelijk zijn voor het behoud van een neutrale rug en dus een gezonde houding.

Mensen met schouder- en nekklachten hebben dus zeker baat bij deze activiteit. Maar zeg nu zelf, wie heeft er vandaag de dag geen baat bij een gezonde rug.

Verminderde impact op gewrichten

Nordic Walking is niet enkel wandelen met stokken. De stokken zijn verschillend van wandelstokken omdat ze effectief op een andere manier ingezet worden. Het doel is om ze zo neer te zetten zodat ze de voorwaartse wandelbeweging ondersteunen. Daarbij beschrijft het zwaartepunt van je lichaam een minder op- en neerwaartse  beweging dan bij gewoon wandelen of lopen. Gevolg, de knie- en heupgewrichten worden minder belast.

Natuurlijke gekruiste coördinatie

De repetitieve beweging van het wandelen met het actief inzetten van de stokken maakt dat jouw lichaam een gekruiste coördinatie uitvoert. Dit is een stabiele en natuurlijke coördinatie die quasi automatisch door je lichaam uitgevoerd wordt.

Zoals eerder al vermeld worden de schouders actief mee ingezet bij de beweging. Door de gekruiste coördinatie zal deze actieve inzet ook een effect hebben op de rest van de bewegingen in de hele romp. Dit maakt dat ook de heupspieren en de onderrug geactiveerd worden. Samengevat worden alle spieren die bij een actieve houding gebruikt worden versterkt en zal je dus ook een positief effect ondervinden op last in de onderrug en/of bovenrug.

Het natuurlijke massage-effect

De verminderde impact op de gewrichten en het repetitieve karakter van de wandelbeweging maken dat jouw gewrichten en vooral ook jouw wervelkolom zachtjes  gemasseerd wordt. Het rustig activeren van al die spieren rond de gewrichten maakt dat deze, in tegenstelling tot zitten, meer doorbloeding krijgen. Meer bloedtoevoer resulteert bijgevolg in ontspanning. En dit ontspannende effect wordt nog eens versterkt door het feit dat nordic walking in een aangename, frisse buitenomgeving gebeurt. De omgeving en het leren genieten van die omgeving is dan ook onderdeel van de Nordic Walking ervaring. Kortom, een massage voor lichaam en geest.

Wil je hier graag meer over weten? Mail dan gerust naar kaat@studioheist.be of kom het gewoon eens uitproberen op de workshop Nordic Walking op zondag 14 juli. Inschrijven doe je hier.


Bronnen: https://www.nfcb.be/nl/nordic-walking