Ultrabewerkte voeding: wat is dit en welke invloed heeft het op onze gezondheid?

Lore
January 8, 2019

Klant aan het woord...

Coach aan het woord...

Ultrabewerkt voedsel???

We kunnen de mate van bewerkingsgraad van ons voedsel indelen in 4 grote groepen:

Groep 1: Niet of minimaal bewerkt voedsel

Fruit, groenten,  noten, zaden, vlees, eieren, melk

Onbewerkte voedingsmiddelen die een behandeling ondergaan hebben zonder toevoeging van  stoffen (bv invriezen, drogen, koelen, koken,…

Groep 2: Bewerkte culinaire ingrediënten

Suiker, olie, dierlijk vet, zout, zetmeel

Groep 3: Bewerkte  voeding

Groenten in blik, fruit op siroop, gezouten vlees en vis, kazen, onverpakt vers brood, charcuterie zoals hesp, gerookte vis,…

Groep 4: Ultrabewerkte voedng

Frisdranken, verpakte snacks, snoep, koekjes, voorverpakt  industrieel brood, samengesteld vlees zoals hotdogs, kipnuggets, instantsoep, instantnoedels, industriële pizza, taarten, ….  

(Bron: NOVA classificatie, Monteiro et al.,2012 ; Food in action juni 2018 nummer 39)

Vroeger had vooral onbewerkt voedsel de bovenhand (denk aan de oermens die noten en zaden moest zoeken, rauw vlees at,…). Sinds de komst van het vuur zijn we in staat ons voedsel te bereiden en ook bewaartechnieken kwamen tot stand. Dit alles heeft doorheen de jaren ervoor gezorgd dat we momenteel in staat zijn elk soort voedsel voorhanden te hebben.

Onze levensstijl is ook fel veranderd. Hierdoor kwam de‘noodzaak’ om snel en gemakkelijk voedsel te voorzien. En dus ook de komst van bewerkt en ultrabewerkt voedsel.  

Ultrabewerkt voedsel is voedsel dat weinig interessante voedingsstoffen bevat en vaak rijk is aan zout, suiker en vet. Er blijkt dan ook een duidelijk verband te zijn tussen ultrabewerkt voedsel en gezondheidsproblemen.

Invloed van ultrabewerkt voedsel op onze gezondheid

Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van zeer sterk bewerkt voedsel in verband staat met het risico op ernstige ziektes zoals kanker. Recente gegevens van een Franse NutriNet-cohort studie hebben aangetoond dat het eten van 10% meer bewerkt voedsel, het risico op kanker ook met 10% verhoogt. Ook obesitas lijkt stilaan een epidemie waarbij ultrabewerkt voedsel ook een rol speelt. Vaak zijn de porties van dit voedsel ook groter:denk aan het verschil tussen 1 appel of een volledige zak chips….

Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat ultrabewerkt voedsel ook nefast is voor het milieu.

Worden we slimmer?

De hamvraag is: hoever gaat de mens gaan? Vernietigen we onszelf stilaan met al deze ongezonde voeding die zowel een negatieve impact op de gezondheid als het milieu heeft? Bevinden we ons op een hoogtepunt en gaan we stilaan terug naar primitievere voeding of gaan we gewoon door?

Het lijkt er op dat meer en meer mensen zich toch bewust worden van het deze ongezonde impact: meer mensen kiezen bewust voor biologisch, onbewerkt voedsel, lokale producten, … Ook in de voedingsindustrie probeert men minder zout, minder suiker of minder vet toe te voegen.

Mijn mening: beperk ultrabewerkt voedsel zoveel mogelijk. Als je 10% kans had om de lotto te winnen zou je toch ook meespelen? Waarom dan niet als je 10% extra gezondheid kan verkrijgen?

 

(Bron:Food in action juni 2018 nummer 39)