It's me, Kaat...

February 3, 2019

Klant aan het woord...

Coach aan het woord...

Al vanaf ik klein was, had ik geen “zittend gat”, maar met het ouder worden heb ik beseft dat ook ik af en toe geniet van een pauze. Bewegen houdt mij gezond en vitaal. Het liefst van al beweeg ik buiten, de frisse lucht en de schoonheid van de natuur zorgen voor een verfrissend en ontspannend gevoel. Ook voor mijn studie op het ‘sportkot’ hield ik ervan om bewegingen te analyseren en bewust op zoek te gaan naar de meest efficiënte of technisch juiste uitvoering. In die zin pas ik goed in De Studio.

Waarom De Studio?

In De Studio trainen mensen immers niet zomaar om de volgende week dezelfde beproeving te doorstaan. Hoewel ik niet ontken dat zweten en occasioneel afzien er bij hoort, gaat het ons in eerste instantie vooral om kwalitatief leren bewegen. Dit doen we aan de hand van core-oefeningen en regelmatige uitdagingen op coördinatief vlak. Je lichaam wordt stap voor stap gekalibreerd naar gezonde en efficiënte manieren van bewegen. Ongeacht je niveau of fitheid kan je dus instappen en bouwen we gefundeerd verder naar jouw doel. Een aanpak die me enorm aansprak en De Studio zeker differentiëert van andere personal training studio’s.

Daarnaast biedt De Studio meer dan beweging alleen. Je kan mensen aanraden meer te bewegen, maar bewegen alleen helpt je niet door het leven. De geest moet ook mee. Het feit dat er in De Studio heel duidelijk aandacht is voor het coachende aspect en dat vitaliteit, stress en burn-out meegenomen worden in het verhaal, was wat me het meest overtuigde om me bij het team aan te sluiten. Vitaliteit, stress en burn-out, … allemaal woorden die iedereen kent, maar niet altijd naar waarde schat.

Burn-out: mijn verhaal

Twee jaar geleden zat ik met tranen in mijn ogen bij de dokter terwijl zij me enkele weken rust voorschreef en zei “rust goed uit en ga sporten”. Ik was verbluft. Had de dokter me net mijn droom voorgeschreven? Gewoon thuis blijven, a.k.a. mijn zin doen (er stond immers niets in mijn agenda) en liefst van al nog doen wat ik het liefst deed; sporten… ? Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedere lezer herkenbaar is, maar ik ging met wisselende gevoelens naar huis.

Kortom, mijn burn-out startte met een enorme opluchting. Maar al snel bleek dit voorschrift niet onterecht te zijn. Ik slaagde er niet meer in een half uur te sporten. En een half uur was echt wel mijn maatstaf van een minimum aan sportminuten! Maar soms was het al vermoeiend genoeg om naar het zwembad te fietsen, twee banen te zwemmen, teleurgesteld en veel te lang in de douche te blijven staan en naar huis te gaan om weer in mijn zetel te ploffen. Sommige dagen geraakte ik enkel de straat uit, bleef ik een kwartier bij de rivier zitten om dan terug te keren.

Het was confronterend voor iemand die gewoon was fysiek sterk te staan. Mijn burn-out had de sportiviteit waarmee ik me identificeerde kapotgemaakt. Wie wordt er nu Sporty Spice op het volgende familiefeest? Zelfs mijn favoriete sport muurklimmen deed ik niet meer met goesting…

En toch heb ik vele momenten genoten van het ontspannende effect van het al zwemmend glijden door het water, het zonnetje op mijn gezicht bij het wandelen, de slijk aan mijn schoenen bij het lopen en het van tijd tot tijd horen van de signalen die mijn lichaam me gaf. Het gaat niet om dat half uur, het gaat niet om de slag die ik zwom, het gaat niet om het afmaken van die wandeling, … het gaat niet om de prestatie. Het gevoel dat het sporten me geeft is van groter belang.

Die bewegingsmomenten brachten me weer in contact met mijn lichaam en gaven me ruimte in mijn geest. En zo heb ik mijn eigen handleiding leren lezen.

Of ja, ... ik ontdek nog steeds nieuwe pagina’s van mijn handleiding. Zeg nu eerlijk, wie leest er nu een handleiding van begin tot eind…?

Kaat als coach

Ik ben een open persoonlijkheid en geniet ervan om op een kwalitatieve manier met mensen te werken.

Met plezier begeleid ik mensen die graag meer energie willen halen uit hun bewegingsmomenten.

Core en bracing* is een belangrijke focus in mijn trainingen. In mijn favoriete sport muurklimmen is coretraining impliciet, je hebt jouw rompkracht nodig om bij de muur te blijven. Klimmers hebben vergeleken met andere sporters en niet-sporters weinig rugklachten omwille van het goede onderhoud van de stabiliserende spieren in de romp. In mijn hoofd schuilt een schat aan core-specifieke oefeningen.

Schouderblessures zoals peesontstekingen, impingement, rotator-cuff blessures komen daarentegen wel vaak voor bij klimmers. De schoudergordel krijgt dan ook heel wat te verduren. Dankzij mijn eigen kwaaltjes is mijn inzicht in deze gecompliceerde en vaak fragiele regio van het lichaam gegroeid. Aandacht voor schouders, bovenrug en nek ontbreken dus zeker niet in mijn begeleidingen.

Naast personal training geef ik in De Studio ook groepslessen:

Zelf neem ik occasioneel ook graag deel aan de groepsles Body Conditioning of Boksfit. En wie weet durf ik binnenkort ook de Gladiator Workout wel eens aan... ;)

Tot ziens!


*Ken je bracing nog niet? Schrijf je in voor onze driedelige workshop Functional Basics.