'Light producten': een meerwaarde in een gezonde voeding of onveilig?

Lore
July 15, 2018

Klant aan het woord...

Coach aan het woord...

Ze zijn niet meer weg te denken, light producten. In het ziekenhuis werk ik vaak met ondervoede mensen. Deze mensen hebben uiteraard geen baat bij ‘light’ en ‘mager’. Meermaals per week krijg ik te horen dat volle producten echt niet zo eenvoudig meer te vinden zijn tussen alle producten met de termen ‘light’, ‘mager’, ‘30% minder vet’, ‘zonder toegevoegde suiker’,… 

Het is overduidelijk: light producten krijgen steeds meer en meer de bovenhand.

Eerst even dit:

De term ‘light’ mag niet zomaar eender op welk product verschijnen. Hier hangen bepaalde richtlijnen aan vast. ‘Light’ betekent dan ook concreet dat een product minstens 30% minder suiker, vet en/of calorieën bevat dan de originele versie.  Dit kan dus ook betekenen dat een ‘light’ product wel minder suiker bevat, maar meer vet.

Stel: chocolade met 30% minder suiker is dus eigenlijk ‘light’. Diezelfde chocolade kan echter meer vet bevatten dan klassieke chocolade.

Hebben lightproducten een meerwaarde in een gezonde voeding?

Lightproducten kunnen een meerwaarde zijn. Maar light betekent niet automatisch ‘zonder calorieën’. Denk bijvoorbeeld aan een light pizza of light chips. Deze producten bevatten minstens 30% minder vet dan gewone pizza of chips. Toch blijven ze vetrijk! Jezelf volproppen met een light pizza levert meer calorieën op dan een gezonde warme maaltijd.

Zo ook met light mayonaise. Minstens 30% minder vet dan in de originele versie, maar nog steeds veel vetrijker dan bijvoorbeeld pickles.

En wat dan met al die dieetkoekjes? Wel denk ik dan, als alternatief kan dit eens. Maar in vergelijking met een stuk fruit verdwijnen die koekjes in het niets…

Helaas worden we verleid met tonnen aantrekkelijke informatie. Want een model dat aan het genieten is van een zakje light chips, zal een perfect figuur hebben. Gek toch hé?

Een bijkomend probleem is dat we als consument vaak het gevoel hebben dat we iets goed aan het doen zijn. Want we maken toch al een goede vooruitgang door light salami op onze boterham mee te nemen in plaats van gewone? Doordat we denken dat we het beter aan het doen zijn, zijn we ook sneller geneigd om er meer van te gaan eten. Wat je dan weer de nodige extra calorieën aanbrengt.

Light kan echter ook soms een voordeel bieden. Niet alle light producten zijn noodzakelijk slecht. Kaas bijvoorbeeld, is van nature een erg vetrijk product. Kaas is niet ongezond want het brengt ons ook de nodige eiwitten en calcium aan. Kies je voor een light kaas, dan heb je quasi evenveel eiwit en calcium opgenomen, maar ook minstens 30% minder vet.

Ook frisdranken kunnen in de light versie een oplossing bieden. Water krijgt natuurlijk steeds de voorkeur. Maar wie toch eens wil genieten van wat zoete drank, doet met een light frisdrank niets verkeerd. Ze leveren namelijk geen calorieën.

Aspartaam en andere zoetstoffen: zijn deze wel veilig?

Het grote voordeel van zoetstoffen ten opzichte van suiker is dat zoetstoffen zo goed als geen calorieën leveren en daarenboven een grote zoetkracht hebben. Zoetstoffen worden dus vaak gebruikt om dieetproducten van een lekkere, zoete smaak te voorzien (frisdrank, koekjes,…). Mensen zijn soms bang van de term zoetstof, en vooral aspartaam is een grote boosdoener.

Zoetstoffen zijn wel degelijk veilig! Van elke zoetstof wordt een ADI waarde bepaald door de Europese Unie. Deze waarde is zeer strikt gereglementeerd.  ADI staat voor Aanvaardbare Dagelijkse Inname. De ADI waarde voor aspartaam bedraagt 40mg/kg lichaamsgewicht. Dit zegt je nog niet veel. Daarom volgende verduidelijking:

Een man van 80kg mag 7 liter light frisdrank per dag drinken om onder deze waarde te blijven. Een magere vrouw van 55kg kan ook nog zo’n 5 liter per dag drinken zonder dat aspartaam schadelijk is.

Uiteraard is het niet de bedoeling om zoveel light frisdrank te drinken, maar het toont wel de veiligheid aan. De ADI waarde van Stevia bijvoorbeeld, ligt een stuk lager.  Maar ook Stevia mag je perfect als alternatief gebruiken. Kinderen moeten wel opletten met zoetstoffen. Hun lichaamsgewicht ligt lager, waardoor ze sneller de aanvaardbare dagelijkse inname bereiken.

Zoetstoffen veilig? Ja uiteraard! Maar ik moet jullie niet vertellen wat het belang van een evenwichtige, gezonde voeding is natuurlijk.

Ps: Regelmatig worden er leuke workshops etiketten leren lezen gegeven: hier krijg je meer inzicht in hoe je een product kan beoordelen op gezond/niet gezond. Houd zeker www.dietistelore.be en www.studioheist.be regelmatig in de gaten voor meer info!